NPO
NTR

NTR, VARA en de VPRO zenden vanaf zondag 2 oktober zes nieuwe Nederlandse films uit, gemaakt door veelbelovende regisseurs en talentvolle schrijvers. De films van 50 minuten – bekend onder de naam One Night Stand, één van de belangrijkste filmprojecten voor filmmakers in Nederland - zijn vernieuwend, komisch en indringend. 

Uitzendingen: zondag 2 oktober tot en met zondag 6 november 2016, 22.30 uur.
De films zijn na uitzending te bekijken op NPO3.nl

2 oktober: MESSIAS
Regie: Rob Lücker
Scenario: Anne Hofhuis
Producent: Viking Film

In Nederland legt de laatste gelovige het loodje. De blijde boodschap is uitgewerkt. Het Vaticaan is not amused en dreigt de arme bisschop met overplaatsing naar Siberië. Wanhopig bidt de bisschop om genade uit de hemel. En zie: Jezus Christus keert terug op aarde.
Als de zaken toch niet helemaal zijn wat ze lijken, ondernemen de bisschop en zijn Islamitische bediende een gewaagd plan om de sceptische kardinalen in het Vaticaan van de terugkeer van de Messias te overtuigen. De wederkomst van JC blijkt ook uitstekend in hun snode plannen te passen. Helaas heeft de Messias zelf een hele andere agenda.
Met onder anderen: Jappe Claes en Saman Amini

 

9 oktober: HORIZON
Regie: Giancarlo Sanchez
Scenario: Jaap Peter Enderlé, naar oorspronkelijk idee en scenario van Willem Hietkamp
Producent: BALDR Film

Iedereen maakt zich zorgen om de licht ontvlambare 16-jarige Lieke die net haar moeder verloren heeft. Maar ondanks haar verdriet leeft Lieke helemaal op in het zwembad waar ze als groot schoonspringtalent geniet van de trainingen samen met haar coach Jorg. Lieke redt zich prima. Totdat Jorg besluit om nog een meisje te gaan trainen. De jaloerse Lieke probeert zich in te houden maar verliest langzaam maar zeker de controle over zichzelf. In de chaos die ze zelf ontketent wordt Lieke het meisje waar iedereen zo bang voor is en zijzelf nog wel het meest.
Met Susan Radder, Tijn Docter en Bram van der Heijden

 

16 oktober: HOE HET ZO KWAM DAT DE RAMENLAPPER HOOGTEVREES KREEG
Regie: Eva M. C. Zanen
Scenario: Matthijs Bockting & Eva M. C. Zanen
Producent: PRPL

Een romantische tragikomedie waarin ramenlapper Alfred één dag voor zijn pensioen plotseling wordt overvallen door hoogtevrees. Hoog op de ladder, vlak onder het raam van Dirkje, voor wie hij al 44 jaar een heimelijke liefde koestert. Een duizelingwekkende geschiedenis van 64 jaar en 364 dagen onthult dat Alfred, als onwetende Cupido, van invloed was op vele liefdeslevens waardoor hij beseft dat de tijd gekomen is om zijn pijlen op zichzelf te richten.
Met Egbert-Jan Weeber, Laus Steenbeeke, Judith Noyons, Joke Tjalsma en Melody Klaver

 

23 oktober: IN VRIJHEID
Regie: Floor van der Meulen
Scenario: Jaap Peter Enderlé
Producent: BALDR Film

 

In Vrijheid vertelt het verhaal van een moeder die haar verloren zoon terug krijgt. Maandenlang heeft Neziha in angst geleefd om haar zoon Ismaël die naar Syrië is vertrokken. Dan krijgt ze het bericht dat Ismaël terug is; gevlucht uit Syrië wordt hij nu vastgehouden in Nederland. Van de rechter mag hij zijn strafproces,  onder strenge voorwaarden, thuis bij zijn moeder afwachten. Neziha is vastberaden haar zoon zich niet een tweede keer te laten ontglippen en zet alles op alles om Ismaël zijn draai in de maatschappij weer te laten vinden. Maar hoe meer ze hem probeert te bereiken, hoe groter de afstand tussen moeder en zoon wordt.
Met Nazmiye Oral, Ali Sultan, Saman Amini

 

30 oktober: PLANET BEAUTY
Regie: Emma Westenberg
Scenario: Sarah Arnolds & Emma Westenberg
Producent: Viking Film

 

Cosmetisch arts Bonnie is nieuw in kliniek ‘Planet Beauty’. Ze heeft een idealistische kijk op haar vak: een perfect uiterlijk maakt mensen gelukkig en dat gaat haar niet gauw te ver. Snel stijgt haar populariteit onder cliënten. De trotse eigenaar van de kliniek, Guido, is tevreden. Ondertussen gonzen in de gangen van de kliniek geruchten over een prestigieus fellowship in Amerika, dat haar mannelijke collega’s maar al te graag bemachtigen. Wanneer ze van receptionist Jay leert dat daaraan je succes en talent worden afgemeten, wil Bonnie nog maar één ding: naar Amerika. En daarvoor offert ze maar al te graag alles op – zelfs haar eigen vrienden.
Met Sigrid ten Napel, René van Zinnicq Bergmann, Raven Aartsen en Oren Schrijver

 

6 november: CAS
Regie: Joris van den Berg
Scenario: Bastiaan Tichler
Producent: PRPL

 

Een broeierig en ontroerend liefdesdrama met een licht komische toon dat het verhaal vertelt van Pepijn en Sjors. Hun relatie wordt flink opgeschud wanneer ze de Vlaamse, levenslustige Cas op de bank laten slapen terwijl hij zoekt naar een studentenkamer. Als Pepijn en Sjors beide voor Cas' laconieke charme beginnen te vallen, ontstaat er een onstuimige driehoeksverhouding. Is Cas' aanwezigheid een bedreiging voor hun relatie of is hij juist precies wat ze nodig hebben?
Met Wieger Windhorst, Kevin Hassing, Felix Meyer en Yootha Wong-Loi-Sing.

 

De zes films gaan in première tijdens het Nederlands Film Festival, dat van 21 tot en met 30 september plaats vindt in Utrecht.

 

One Night Stand is een samenwerking tussen het Mediafonds, het Nederlands Filmfonds, CoBO en de omroepen NTR, VARA en de VPRO. De zes films van dit jaar worden geproduceerd door PRPL, Viking Film en BALDR Film, in coproductie met de omroepen.